Huurdokters

HUURDOKTERS

27 oktober 2020

Wat betaal ik minimaal voor mijn woning?

Huur jij een woning dan kan jij je huurprijs laten toetsen. Op deze manier kom jij te weten wat de maximale huurprijs voor de woning is en dus wat de verhuurder maximaal zou mogen vragen voor de woning. Maar hoe kom ik er achter wat de minimale huur is die ik zou moeten betalen?

In beginsel zijn huurder en verhuurder vrij om elke prijs af te spreken die zij willen. Het is de verantwoordelijk van de huurder om de verhuurder vervolgens aan te spreken wanneer de huurprijs niet klopt. Dit is een verantwoordelijkheid, omdat de huurder voor zichzelf bepaalt wat zijn huurprijs zal zijn vanaf het begin van de huurovereenkomst en voor de tijd erna. Dit doet hij of zij voor zichzelf, maar zeker ook voor de andere huurders. Wanneer elke huurder namelijk de huurprijs toetst aan de maximale huurprijs dan wordt de wettelijke maximale huurprijs genormaliseerd.

Een huurder en verhuurder kunnen dus elke prijs afspreken die ze willen. Een verhuurder kan daarbij gedwongen worden door de huurder om zich aan een maximale huurprijs te houden. Kan de huurder dan ook gedwongen worden om zich aan een minimale huurprijs te houden? Het antwoord is nee. In Nederland kennen wij voor huurwoningen alleen een maximale huurprijs. 

Waarom is dat?

Het huurrecht bestaat uit consumentenrecht, dit betekent dat huurders gezien worden als consumenten en met het huurrecht beschermd dienen te worden. Het huurrecht is daarom voor een groot gedeelte ook semi-dwingend, dit betekent dat partijen hier niet van af mogen wijken. Partijen zijn dan vrij om iets anders af te spreken, maar een huurder behoudt het recht om de verhuurder daarop aan te spreken en de afspraken te veranderen.

Dit is nodig omdat de verhouding tussen verhuurder en huurder op dit moment uit balans zijn. Sommige zeggen dat de woningmarkt verstoord is, wij zouden zeggen dat er een ongezonde situatie is of dat de woningmarkt zelfs ziek is. 

De verstoorde houding houdt in dat de verhuurder de partij is die de voorwaarden bepaalt. Een huurder is over het algemeen niet in de positie om te onderhandelen over de voorwaarden. Neem bijvoorbeeld de huurprijs. Een huurder die interesse toont in een huurwoning, maar de huurprijs te hoog vindt zal dit niet zo snel tegen de verhuurder zeggen. De huurder ziet namelijk nog tien andere mensen achter zich staan die wel bereid zijn de huurprijs te betalen. Uit angst de woning niet te krijgen zal de huurder daarom sneller geneigd zijn om akkoord te gaan met de voorwaarden van de verhuurder.

Wist je dat?

Sommige verhuurders die aangesproken worden op de te hoge huurprijs hun huurders verwijten dat ze het niet eerder gezegd hadden, bijvoorbeeld voordat ze de huurovereenkomst ondertekenden. Op basis van bovenstaande kan je dus stellen dat een verhuurder die zo’n verwijt maakt in zijn eigen bubbel leeft en zich kennelijk totaal niet bewust is van de verstoorde verhouding tussen huurders en verhuurders. Óf, ze weten het wel, maar proberen op deze manier de schuld neer te leggen bij de huurder, de verhuurder had er namelijk ook gewoon voor kunnen kiezen om zich aan de wet te houden. Wat denk jij dat de meest logische verklaring is voor zo’n verwijt?

Wil jij weten wat jouw maximale huurprijs is?

door Florian Hijlkema 21 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 is de liberalisatiegrens opnieuw aangepast
Tijdelijke huurovereenkomsten
door Florian Hijlkema 18 december 2024
Column: Tijdelijke huurcontracten verdwijnen – eindelijk een beetje ademruimte voor huurders
door Florian Hijlkema 18 december 2024
Huurverhogingen in 2025: Wat jij als huurder moet weten
Share by: