Huurdokters

HUURDOKTERS

11 september 2020

Nibud luidt nogmaals de noodklok

Nieuws - Het Nibud maakt zich ernstige zorgen over de hoge huurprijzen Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maakt zich zorgen om de almaar stijgende woninghuren. Het instituut constateert dat de woonlasten voor huurders alsmaar hoger worden ten opzichte van de lasten voor huizenbezitters. Afgelopen jaar stegen de huurprijzen met gemiddeld 2,9%, de grootste stijging sinds 2014. Het Nibud roept om maatregelen om de huren te bevriezen of verlagen, maar de Minister houdt vooralsnog de boot af. Met Prinsjesdag in aantocht vragen wij ons af of het Kabinet hier toch niet wat meer aandacht aan moet besteden. Dat het Nibud nu weer aan de bel trekt komt niet bepaald uit de lucht vallen. Vorig jaar in september luidde het Nibud ook al de noodklok. Ruim 800.000 huishoudens hadden toen zulke hoge woonlasten dat zij te weinig geld overhielden voor levensonderhoud. Die stijgende lasten worden vrijwel volledig veroorzaakt door de huren omdat de overige lasten de afgelopen jaren nauwelijks zijn veranderd, volgens het CBS. Dat de woonlasten voor huurders harder blijven stijgen dan voor huiseigenaren is wrang, omdat het grootste deel van de huurders huurt omdat ze niet kúnnen kopen. Alleen de mensen die over voldoende middelen beschikken kunnen zich uit de huurmarkt kopen om vervolgens hun woonlasten te kunnen drukken.  Jezelf inkopen op de huizenmarkt om de maandelijkse lasten te verlichten en vermogen op te bouwen is de laatste jaren steeds moeilijker geworden, in het bijzonder voor de jongere generatie. Starters moeten concurreren tegen beleggers die over veel meer middelen beschikken. Om een huis te kopen heb je steeds meer eigen geld nodig en een hypotheek afsluiten is lastig zolang je nog een studieschuld hebt.  Maar hoe moet de jongere generatie dit geld bij elkaar sparen nu het leenstelsel is afgeschaft en hun huidige huur en woonlasten alsmaar blijven stijgen?  Dit leidt voor de gelukkige jongeren die wel een huis kunnen kopen in ieder geval tot een duurdere hypotheek en dus hogere woonlasten. Zij nemen dit vaak voor lief omdat zij hoge lasten door hoge huren gewend zijn en accepteren dit omdat ze nog geen kinderen hebben of verwachten later meer te gaan verdienen. Of zulke lasten ook wenselijk zijn met het oog op een mogelijke kinderwens of economische tegenslag in de toekomst is echter de vraag? 

Ondanks de waarschuwingen uit verschillende hoeken, wil De Minister liever specifiek blijven kijken naar huurders die in de problemen komen en ziet zij er voorlopig niets in om de huren te bevriezen, te verlagen, of om structurele maatregelen te treffen. De Minister vindt het daarmee blijkbaar belangrijk dat verhuurders zo lang mogelijk zoveel mogelijk geld kunnen blijven verdienen met het uitbaten van een primaire levensbehoefte. Pas wanneer iemand de huur daadwerkelijk niet meer kan opbrengen en niet meer in de inkomstenstroom van de verhuurder kan voorzien hoeft er pas te worden ingegrepen. 

Het zou echter erg kortzichtig zijn om dit soort problemen simpelweg te zien als een huurder die de huur niet meer kan betalen. Het structurele probleem is namelijk veel groter. Het is het probleem van een samenleving waarin de basisbehoefte van wonen niet meer vanzelfsprekend is. Het is het probleem van een economie waar geld aan wordt onttrokken zodat investeerders dat geld kunnen inzetten op andere markten om zo nog meer geld te creëren. Het is het probleem van een onderwijsstelsel dat door beperkingen op de huurmarkt steeds minder toegankelijk wordt. Het is het probleem van een maatschappij waar stress en andere psychische klachten onder vier miljoen(!) mensen van de beroepsbevolking welzijn en vooruitgang in de weg staan. Om iets aan deze problemen te doen is ingrijpen op de huurmarkt noodzakelijk. 

Het nationale instituut, belast met de taak om te onderzoeken wat wenselijk is als het gaat om het budget en de lastenverdeling van mensen, geeft deze week nog maar eens aan dat het zich ernstige zorgen maakt over de stijgende huurprijzen. Het probleem is niet zozeer een huisuitzetting an sich, maar de structurele economische en maatschappelijke problemen die hiertoe leiden en die hieruit voortkomen. Weet het Kabinet de zorgen uit verschillende hoeken op waarde te schatten, of schuift het de problemen door naar een toekomst waar anderen kunnen gaan puinruimen?

Wil jij Prinsjesdag niet afwachten maar nú iets aan je huurprijs doen? Meld je dan aan voor een gratis huurprijscheck!


door Florian Hijlkema 21 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 is de liberalisatiegrens opnieuw aangepast
Tijdelijke huurovereenkomsten
door Florian Hijlkema 18 december 2024
Column: Tijdelijke huurcontracten verdwijnen – eindelijk een beetje ademruimte voor huurders
door Florian Hijlkema 18 december 2024
Huurverhogingen in 2025: Wat jij als huurder moet weten
Share by: