Een woning gaan verhuren is voor particuliere verhuurders de laatste tijd steeds interessanter geworden. Met vermogen of een hypotheek koop je een extra huis en met de huuropbrengst creëer je een maandelijks passief inkomen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en dat is het helaas soms ook. Hoewel het opmaken van contracten in de meeste gevallen een juridische aangelegenheid is blijkt dat veel verhuurders dit toch in eigen beheer te doen of het zelfs uit te besteden aan een makelaar. Ik vraag mij dan wel eens af of deze makelaar ook de arbeidscontracten opmaakt voor de verhuurder, maar dat lijkt mij toch niet.
Waarom je een huurovereenkomst beter op kan laten maken door een jurist
Voor de meeste verhuurders is het doel van het verhuren van een woning om passief inkomen te genereren. Sommige verhuurders voelen zich daarnaast ook sociaal betrokken bij hun huurders, het is in ieder geval niet de bedoeling dat het verhuren van de woning een last gaat worden. Het moet passief zijn, dit betekent dat je er geen zorgen van wilt hebben en het liefst met zo weinig mogelijk werk. Misschien is dat laatste wel de reden waarom veel verhuurders bij een makelaar terecht komen. Een makelaar is echter in de meeste gevallen niet een jurist.
Als verhuurder wil je zo weinig mogelijk risico’s lopen. Je wilt niet je huis verhuren voor een bepaalde prijs en achteraf allemaal claims krijgen van je huurders. Je wilt er achteraf ook niet achter komen dat de overeen gekomen huurovereenkomst eigenlijk helemaal niet tijdelijk is en dat je door een foutje van je beheerder de huurders moet gaan uitkopen. Huurders hebben vaak nog jaren later het recht om geld terug te eisen. Wanneer dit gebeurt dan is het verkregen passieve inkomen ineens niet zo passief meer. Misschien heb je het zelfs al uitgegeven.
Waarom zou ik eerlijk verhuren?
Bij het aangaan van een huurovereenkomst is het belangrijkste dat beide partijen duidelijk weten waar ze aan toe zijn. Onduidelijkheid in de afspraken zorgt vaak voor fricties en daar ontstaan uiteindelijk juridische geschillen van. Als verhuurder wil je het nooit zover laten komen, gaandeweg zul je namelijk realiseren hoeveel rechten een huurder heeft en dat is uiteraard niet voor niks. De huurder huurt van jou een woning, voor jou misschien enkel een beleggingsobject, voor de huurder een plek om in te wonen. Een huurder wordt daarom goed beschermd door de wet.
Veel verhuurders denken dat ze bij het eerlijk verhuren direct moeten inleveren op de huurprijs of het rendement, dat is in de meeste gevallen niet waar. Eerlijk verhuren is meer dan een redelijke huurprijs en gaat onder andere ook over het voorkomen van frictie tussen jou en de huurder. Laat je daarom goed voorlichten door een huurrecht specialist. Net zoals met een boekhouder betaalt een huurrecht specialist zichzelf vanzelf terug, zeker wanneer deze jurist heeft kunnen voorkomen dat jij als verhuurder over de afgelopen jaren van elke maand een gedeelte terug moet betalen.
Ben jij van plan om te verhuren? Of heb je al een woning en ben je benieuwd of je dit beter kan doen? Of wil jij gewoon zeker weten dat je eerlijk verhuurt?