Huurdokters

HUURDOKTERS

2 augustus 2018

Zo zou de verhuurvergunning wél ingezet moeten worden

Waarom een verhuurvergunning niet gaat bijdragen aan een eerlijke huurmarkt, maar de huurder wel extra mogelijkheden geeft om slecht verhuurderschap te bestraffen.

Vanaf 1 januari 2019 komt er vanuit de gemeente Groningen een extra instrument om huurders tegen malafide verhuurders te beschermen. Uiteraard is het goed om te zien dat ook de gemeente inziet hoe belangrijk het is om huurders te beschermen, Maar gaat zo’n verhuurvergunning dat ook daadwerkelijk doen? Het doel van de verhuurvergunning is om malafide verhuurders die zich misdragen de mogelijkheid te ontnemen om woningen te verhuren. Bedreiging en intimidatie zijn bijvoorbeeld twee misdragingen die de gemeente noemt. Het probleem is echter dat dit gedragingen zijn die door de huurder vaak slecht te bewijzen zijn en waarvoor zij niet snel aangifte zullen doen.

"Volgens ons is het juist belangrijk dat je de huurders de rechten geeft waar zij recht op hebben: huurprijsbescherming en huurbescherming."

Een huurder die gewoon zijn huur betaalt en nergens over klaagt. zal niet snel te maken hebben met bedreigingen van de verhuurder. Juist de huurder die op komt voor zijn rechten wordt door zijn verhuurder gestraft door de scheve machtsverhouding. In die zin is het goed dat de gemeente mogelijkheden ontwikkelt om dit aan te pakken. Maar: zou zo’n verhuurvergunning niet juist ingezet moeten worden aan de basis?

De Huurdokters benaderen de huurmarkt vooral op een positieve manier. Dit betekent dat wij verhuurders de kans willen geven om eerlijk te verhuren en hen daartoe te stimuleren. Toch is het kennelijk nodig om malafide verhuurders te bestraffen. Wij geloven echter dat het juist belangrijk is om een verhuurvergunning in te zetten om te toetsen of verhuurders eerlijk verhuren. Niet om bedreiging en intimidatie tegen te gaan. We zien namelijk dat het vaak de ‘oneerlijke’ verhuurders zijn die zich misdragen, bijvoorbeeld wanneer een huurder voor zijn rechten opkomt.
Slecht verhuurderschap is absoluut iets wat gestraft zou moeten worden, maar het slechte verhuurderschap houdt wel meer in dan intimideren, dreigen, chanteren en hoge kosten in rekening brengen. Het uitblijven van bedreiging en intimidatie wil niet direct zeggen dat er sprake is van eerlijke verhuur. Een eerlijke huursituatie wordt ook voor een groot deel bepaald door een eerlijke huurprijs, correcte afrekening van servicekosten en het tijdig repareren van gebreken. In een ideale situatie stelt een verhuurvergunning ook een voorwaarde aan deze zaken.
De Huurdokters hebben al eerder gepleit voor een verhuurvergunning bij de gemeente Groningen, maar dan in een andere vorm. Volgens ons is het juist belangrijk dat je de huurders de rechten geeft waar zij recht op hebben: huurprijsbescherming en huurbescherming. De verhuurvergunning zou volgens ons meer een uitbreiding moeten zijn van de huidige onttrekkings- en omzettingsvergunning en moeten toezien op de contractvormen die worden aangeboden in studentenhuizen waar de gemeente een dergelijke vergunning voor heeft afgegeven.
Juist de verhuurders die constructies verzinnen om er voor te zorgen dat huurders geen aanspraak kunnen maken op hun huurprijsbescherming zouden geraakt moeten worden door hun vergunning. Of: verhuurders die bijvoorbeeld bepalingen in het huurcontract opnemen die de huurder verbieden om zijn huurprijs te laten toetsen. Op deze manier draagt de verhuurvergunning direct bij aan een eerlijke huurmarkt en indirect aan het voorkomen van bedreiging of intimidatie richting verhuurders. En: mocht er alsog sprake zijn van bedreiging en intimidatie, dan is dit toch een taak die volgens het strafrecht zou moeten worden opgelost? Dit is geen taak voor de gemeente. Een verhuurvergunning zoals wij denken dat deze ingezet zou moeten worden is dat wel.

Voor meer informatie: Gemeente Groningen Internet krant van Groningen: Sikkom

door Florian Hijlkema 21 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 is de liberalisatiegrens opnieuw aangepast
Tijdelijke huurovereenkomsten
door Florian Hijlkema 18 december 2024
Column: Tijdelijke huurcontracten verdwijnen – eindelijk een beetje ademruimte voor huurders
door Florian Hijlkema 18 december 2024
Huurverhogingen in 2025: Wat jij als huurder moet weten
Share by: