Huurdokters

HUURDOKTERS

22 april 2020

Voldoet jouw huurverhoging aan de voorwaarden?

Hoewel een huurverhoging normaal gesproken al niet is waar je als huurder op zit te wachten, is het in de huidige omstandigheden misschien nog wel extra vervelend. Toch zullen veel huurders deze maand een voorstel tot huurverhoging van de verhuurder ontvangen. Kun je hier als huurder iets aan doen?

Verhuurders mogen eenmaal per jaar voorstellen de huur te verhogen met een percentage dat jaarlijks door de overheid wordt vastgesteld. Voor dit jaar is de maximale verhoging voor kamers door de overheid vastgesteld op 4,1%. Voor zelfstandige woonruimten in de niet-geliberaliseerde sector mogen de huren met 5,1% tot 6,6% worden verhoogd, afhankelijk van het inkomen van de huurder. Deze percentages gelden per 1 juli en de meeste verhuurders maken daar dan ook meteen gebruik van.

In principe is het de verhuurder dus toegestaan een voorstel tot huurverhoging te doen. Dat betekent echter niet dat je automatisch met dit voorstel akkoord moet gaan of dat voorgestelde huurverhogingen altijd geldig zijn. Een voorstel tot huurverhoging is namelijk aan bepaalde voorwaarden gebonden om juridisch effect te hebben en veel huurverhogingen waartegen in bezwaar wordt gegaan komen te vervallen.

E r gelden namelijk een aantal vormvereisten voor een voorstel tot huurprijswijziging. Zo moeten bij een voorgestelde verhoging zowel de oude als de nieuwe huurprijs worden vermeld, evenals het wijzigingspercentage en de ingangsdatum. Daarnaast moet er worden uitgelegd hoe en binnen welke termijn je als huurder tegen het voorstel in bezwaar kunt gaan. Tot slot moet worden duidelijk gemaakt wat de gevolgen zijn indien je als huurder niet in bezwaar gaat. 

I ndien één van deze vereisten ontbreekt hoef je als huurder niet met de huurverhoging akkoord te gaan. Sterker nog, een verhoging na een voorstel dat niet correct is, is in beginsel niet geldig. Dat geldt niet alleen voor het voorstel wat je als huurder deze maand ontvangt, maar kan ook gelden voor huurverhogingen van eerdere jaren. Het zou dus kunnen dat je de huurprijsstijging van het afgelopen jaar helemaal niet verschuldigd bent en kunt terug krijgen.


B en jij benieuwd of de huurverhoging die jij hebt ontvangen geldig is? Meld je dan hier aan voor een gratis diagnose van een huurdokter en upload het voorstel tot huurverhoging. Klik hier om direct naar het bezwaarformulier te gaan.

door Florian Hijlkema 21 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 is de liberalisatiegrens opnieuw aangepast
Tijdelijke huurovereenkomsten
door Florian Hijlkema 18 december 2024
Column: Tijdelijke huurcontracten verdwijnen – eindelijk een beetje ademruimte voor huurders
door Florian Hijlkema 18 december 2024
Huurverhogingen in 2025: Wat jij als huurder moet weten
Share by: