De jaarlijkse studentenstorm die in augustus opsteekt lijkt in Groningen een internationaler karakter te hebben dan in andere Nederlandse studentensteden. Dit manifesteert zich niet alleen in een opvallende hoeveelheid fietsers die de weg en vooral de verkeersregels niet lijkt te kennen, maar ook in een onbevredigbare vraag naar woonruimte op piekmomenten, de noodoplossingen daarvoor en de bijkomende discussie en berichtgeving daarover.
In augustus 2018 werd de nijpende situatie door de media uitvoerig onder de aandacht gebracht. De gemeente probeerde voor noodopvang te zorgen, maar dat was veelal dweilen met de kraan open. Schrijnende situaties konden helaas niet overal worden voorkomen. De betrokken instanties boden excuses aan en beloofde zich in te zetten voor tijdige prognoses, betere voorbereiding en meer huisvesting. Wat zien we als we terugkijken naar de huisvesting van internationale studenten in het afgelopen jaar en wat betekent dat voor de toekomst?
De gemeente en de universiteit hebben afspraken gemaakt om de opvang en huisvesting van internationale studenten beter te regelen. Er zijn accomodaties gebouwd en complexen gerenoveerd om de de instroom op te kunnen vangen. Vorig jaar al 415 woonruimtes en voor eind 2019 worden er naar verwachting netto nog een kleine 1000 woonruimtes aan het aanbod toegevoegd. Daarnaast wordt ook tijdelijke noodopvang geregeld. Of dit voldoende is zal komende maanden moeten blijken.
Met de toename van huisvesting voor internationale studenten in Groningen signaleren we tegelijkertijd dat deze woonruimte voor deze doelgroep steeds vaker wordt verhuurd onder de noemer ‘short stay’. Wat short stay precies inhoudt is echter niet zonder meer duidelijk. Niet alleen is de tijdsaanduiding uiterst relatief, de status van deze contracten is bij de meeste huurders nog onbekender dan de regelgeving bij normale huurcontracten. Eenduidigheid over het onderwerp is uiterst moeilijk te krijgen als leek, laat staan wanneer je geen Nederlands spreekt. Juridische onduidelijkheid is normaliter in het belang van huurder noch verhuurder. Onduidelijkheid vormt immers een bron van onenigheid.
Desalniettemin zijn het in de huidige markt met een veel grotere vraag dan aanbod voornamelijk de huurders die van deze onduidelijkheid de dupe worden.
Dat de gemeente en andere instellingen werk maken van het onderdak bieden aan internationale studenten is goed om te zien. Deze groep levert een belangrijke bijdrage aan de stad en haar toekomst. Desalniettemin zetten wij wel vraagtekens bij de manier waarop dit gebeurt. Juist in tijden van nood moet ervoor gewaakt worden dat fundamentele rechten niet worden overlopen of genegeerd.
Deze maand gaan we in een aantal artikelen dieper in op de kwestie van huisvesting met short stay contracten. Allereerst kijken we naar de juridische context om te verduidelijken wat de juridische status van short stay contracten nu precies is. Vervolgens kijken we naar de rol die de gemeente speelt in de totstandkoming van deze situatie. Tot slot zetten we de moeilijkheden en de risico’s op een rij. We hopen hiermee aandacht te vestigen op de problemen die aan dergelijke contracten kleven. Op die manier willen we bijdragen aan de discussie over de huisvesting van internationale studenten en aan een eerlijkere huurmarkt in Groningen in zijn geheel.
Maandag 12 augustus: Inleiding
Maandag 19 augustus: De juridische context van short stay contracten
Maandag 26 augustus: De rol van de gemeente
Maandag 2 september: Conclusie over de wenselijkheid van short stay contracten
Postadres
Postbus 4380
3006 AJ Rotterdam
Bezoekadres
Jan van Galenstraat 335
1061 AZ Amsterdam
info@huurdokters.nl
+31 [0]20 261 9613
Openingstijden
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
09:00 tot 17:00
09:00 tot 17:00
09:00 tot 17:00
09:00 tot 17:00
09:00 tot 16:00
Gesloten
Gesloten
KVK 68376499
Derdengeldenrekening NL 96 BUNQ 2031 9943 01