Tijdens onze onderzoeken komen wij vaak onrechtmatige huurovereenkomsten tegen. Bepalingen waarmee de verhuurders het huurrecht proberen te omzeilen ten nadele van de huurder. Wij begrijpen dat je als huurder vaak allang blij bent dat je een woning gevonden hebt, maar vinden het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van je rechten en weet wat je ondertekent. Daarom schrijven wij regelmatig artikelen over jouw rechten als huurder en over de dingen die je als huurder juist wel of juist niet moet doen.
Tip 1: Check of het gebrek jouw verantwoordelijkheid is of die van de verhuurder
In hoofdlijnen geldt dat de verhuurder verantwoordelijk is voor zaken die verbonden zijn aan de woning. Denk hierbij aan inbouwapparatuur van de keuken, maar ook aan andere onderdelen die nagelvast zijn verbonden met de woning. Daarnaast is een verhuurder ook verantwoordelijk voor zaken die de verhuurder aan jouw levert. Bijvoorbeeld: een wasmachine die bij aanvang van de bewoning aanwezig was of die aan jou verhuurt wordt.
Voor alle andere zaken ben je als huurder zelf verantwoordelijk, net zoals de schade die hier uit voortvloeit. Ontstaat er waterschade door een wasmachine in die in jouw beheer is? Dan dien je de kosten die hieruit voortkomen zelf te vergoeden.
Tip 2: Breng jouw verhuurder op de hoogte van de schade
Heb jij eenmaal vast gesteld dat jouw verhuurder verantwoordelijk is voor de schade? Zorg er dan voor jouw verhuurder zo snel mogelijk op de hoogte is van de schade. Wanneer je dit als huurder niet doet, dan loop je op een later moment alsnog het risico om verantwoordelijk te worden gehouden voor de ontstane schade.
De gedachte hierachter is dat je als huurder jouw verhuurder de mogelijkheid moet geven om het gebrek te herstellen. Jouw verhuurder komt als het goed is niet elke dag in jouw huis en kan dus onmogelijk op de hoogte zijn van de gebreken bij jouw in huis. Breng jouw verhuurder dus op tijd op de hoogte van de gebreken in jouw huis!
Tip 3: Voorkom gevolgschade
Wanneer er een gebrek is ontstaan, heb jij als verhuurder de verplichting om verdere schade te voorkomen. In juridische taal noemt men dat gevolgschade. ervoor dat je er als huurder alles aan gedaan hebt om de schade zo snel mogelijk te beperken of het schadeveroorzakende gebrek te verhelpen
Als huurder kan bijvoorbeeld van je verwacht worden dat je bij lekkage de dakgoten controleert op verstopping. Je moet als huurder dan natuurlijk wel toegang hebben tot deze dakgoten. Als huurder hoef je geen levensgevaarlijke acrobatische capriolen uit te halen om schade te voorkomen.
Tip 4: Zorg dat je niet te veel betaalt voor een huis met gebreken
Voor sommige gebreken kan je tijdelijk , wanneer jouw verhuurder het gebrek niet herstelt. Afhankelijk van het soort gebrek kan een verlaging van jouw huurprijs worden toegewezen.
Heb jij te maken met een gebrek in jouw huis?
Neem dan contact op met De Huurdokters.
Postadres
Postbus 4380
3006 AJ Rotterdam
Bezoekadres
Jan van Galenstraat 335
1061 AZ Amsterdam
info@huurdokters.nl
+31 [0]20 261 9613
Openingstijden
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
09:00 tot 17:00
09:00 tot 17:00
09:00 tot 17:00
09:00 tot 17:00
09:00 tot 16:00
Gesloten
Gesloten
KVK 68376499
Derdengeldenrekening NL 96 BUNQ 2031 9943 01