Huurdokters

HUURDOKTERS

27 augustus 2017

Onze verhuurder is bij ons in huis komen wonen en heeft nieuwe huisregels voor ons opgesteld, kan dit zomaar?

Interview | Utrecht |Tinka

Tinka Bakker, inmiddels werkend in Amsterdam, woont al 7 jaar in haar kamer in Utrecht en heeft al die tijd te veel huur betaald. De relatie tussen haar en de verhuurder, die bij haar in huis is komen wonen, werd steeds slechter. De frustraties liepen zo erg op dat haar verhuurder huisregels had opgesteld waar ze het niet mee eens was. Als reactie hierop wilde ze haar huurcontract laten checken op haar rechten.

“Bemiddeling door De Huurdokters helpt om de relatie tussen de verhuurder en mij goed te houden.”

Sinds kort woont onze verhuurder bij ons in huis. In eerste instantie dacht ik dat dit een positief effect zou hebben, omdat ik verwacht had dat we met zijn allen het huis schoner zouden houden. Maar al heel snel liepen de spanningen op. Als reactie op deze frustratie kregen wij van de verhuurder huisregels toegeschreven waar wij ons in het vervolg aan moesten houden. Toen wij nieuwe huisregels kregen zijn wij naar het Juridisch Loket gegaan om te checken wat we hier aan konden doen. Hierna hebben wij contact opgenomen met De Huurdokters. Zij hebben ons geholpen met juridisch advies en bemiddeld tussen de verhuurder en ons. Tijdens de bemiddeling zijn ze voor ons in gesprek gegaan met onze verhuurder en haar niet alleen uitgelegd wat haar rechten en plichten zijn, maar ook nog een eerlijke huurprijs voor ons gerealiseerd. Achteraf bleek dat ik in 7 jaar € 7.500,- te veel heb betaald. Sinds kort ben ik begonnen met werken, maar het lukt mij nog niet om te sparen. Het lijkt wel alsof het gat in mijn hand meegroeit met mijn inkomen. Nu ik een eerlijke huurprijs betaal wil ik gaan sparen om deze wintersportvakantie op mijn eigen snowboard van de piste af te gaan. Ik zie jullie in Zwitserland!
Kan de verhuurder zomaar nieuwe huisregels opleggen? In beginsel zijn huisregels iets wat opgesteld wordt in overleg tussen huisgenoten. Dit kan niet zomaar worden opgelegd door de verhuurder. De verhuurder bepaald niet hoe jij je dient te gedragen binnen je huis, dit is in strijd met jouw recht op privacy. Als huurder dien je natuurlijk wel als goed huurder te gedragen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de verhuurder van jou mag verlangen dat je de gang/vluchtpaden leeg houdt i.v.m. brandveiligheid. Als huurder kun je dus niet zomaar al je meubilair en spullen uitstallen op de gang. Daarnaast heb je als huurder ook de verantwoordelijkheid dat je huis schoon is en dat je geen overlast veroorzaakt voor omwonenden.

door Florian Hijlkema 21 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 is de liberalisatiegrens opnieuw aangepast
Tijdelijke huurovereenkomsten
door Florian Hijlkema 18 december 2024
Column: Tijdelijke huurcontracten verdwijnen – eindelijk een beetje ademruimte voor huurders
door Florian Hijlkema 18 december 2024
Huurverhogingen in 2025: Wat jij als huurder moet weten
Share by: