Huurdokters

HUURDOKTERS

17 december 2017

Mijn verhuurder heeft de woning verkocht en wil dat ik de woning verlaat.

Koop breekt geen huur | De Huurdokters

Tijdens onze onderzoeken komen wij vaak onrechtmatige huurovereenkomsten tegen. Bepalingen waarmee de verhuurders het huurrecht proberen te omzeilen ten nadele van de huurder. Wij begrijpen dat je als huurder vaak allang blij bent dat je een woning gevonden hebt, maar we vinden het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van je rechten en weet wat je ondertekent. Daarom rapporteren wij regelmatig via artikelen welke rechten je als huurder hebt, wat je als huurder wel moet doen maar ook wat je als huurder juist niet moet doen.

Het aloude adagium: ' koop breekt geen huur ’ is afkomstig uit de Romeinse tijd. De Romeinen zagen al in dat, wanneer een zaak verkocht wordt, dat dit niet automatisch leidt tot beëindiging van de huurovereenkomst. Juridisch gezien is een huurovereenkomst een persoonlijk recht welke een zaak volgt door dwingende rechtsbepalingen.
Maar wat betekent dit nu? Wanneer een verhuurder besluit de woning te verkopen dan gaat de huurovereenkomst automatisch over op de nieuwe eigenaar. Voor de huurder verandert er dus eigenlijk weinig, behalve dat de huurder een nieuwe verhuurder heeft. De verhuurder moet dit echter wel melden aan de huurder. Tot het moment dat de oude verhuurder hier geen melding van heeft gemaakt kan de huurder nog steeds de huur overmaken naar de oude verhuurder.

Vaak heb je als huurder recht op een verhuiskostenvergoeding.

Kan de nieuwe verhuurder dan niet de overeenkomst opzeggen? Dit mag de nieuwe verhuurder niet zomaar doen. De nieuwe verhuurder is gebonden aan dezelfde voorwaarde uit de huurovereenkomst als de oude verhuurder. Is er tussen huurder en verhuurder een tijdelijke huurovereenkomst gesloten dan mag natuurlijk ook de nieuwe verhuurder bij het einde van deze tijdelijke huurovereenkomst de huurovereenkomst beëindigen. Hebben de huurder en verhuurder een huurovereenkomst gesloten op basis van onbepaalde tijd of is de duur van het contract van onbepaalde tijd geworden, dan mag de nieuwe verhuurder niet zonder meer de huurovereenkomst beëindigen. De oude verhuurder heeft namelijk een zorgplicht om de nieuwe verhuurder in te lichten over de nieuwe verbintenis. Bij de verkoop van de woning worden als het ware de huurovereenkomsten meeverkocht. De nieuwe verhuurder wordt geacht op de hoogte te zijn van deze overeenkomsten en dient de huurbescherming van de huurders in acht te nemen.
Ik heb toch een opzeggingsbrief ontvangen, wat nu? Probeert jouw nieuwe verhuurder toch de huurovereenkomst te beëindigen dan heb je vaak recht op een verhuiskostenvergoeding. Deze vergoeding heeft een minimum van €5.910,- voor zelfstandige woonruimte en kan afhankelijk van de situatie soms nog hoger oplopen. Heb jij te maken met een opzegging dan is het altijd verstandig om juridisch advies in te winnen.

door Florian Hijlkema 21 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 is de liberalisatiegrens opnieuw aangepast
Tijdelijke huurovereenkomsten
door Florian Hijlkema 18 december 2024
Column: Tijdelijke huurcontracten verdwijnen – eindelijk een beetje ademruimte voor huurders
door Florian Hijlkema 18 december 2024
Huurverhogingen in 2025: Wat jij als huurder moet weten
Share by: